Meten is weten

 

Toen ik ruim 2,5 jaar geleden begon met Pur Sang Training, nam ik me voor om alle resultaten nauwkeurig op te schrijven. Hierdoor had ik na verloop van tijd een goed beeld van de sterke en minder sterke punten van iedereen en had ik een overzicht van de verschillende workouts, en type trainingen die ik gaf. Binnen CrossFit is variatie van functionele oefeningen essentieel, dus is het ook belangrijk om te weten wat je wanneer en hoe vaak hebt gedaan. Ik begon natuurlijk oldskool, met pen en papier.

Beyond the whiteboard

Nu zijn we in sommige gevallen ruim 250 trainingen verder en loop ik tegen de beperkingen van het papier aan. Wanneer had ik ook alweer voor het laatst die 3RM Bench Press geprogrammeerd en wat was de max push-ups van Pietje of Klaasje? Het werd dus tijd voor digitalisering. Maar hoe, zelf een excel spreadsheet bouwen? Of gebruik maken van allerhande software en apps gericht op de fitness branche? Als je je daarin begint te verdiepen dan duizelt het je al snel. Veel aanbieders, maar de meesten bleken niet veel meer dan een veredeld ledenadministratie en incasso systeem te zijn. De enkeling die wel uitgebreide trainingsschema’s en resultaten analyse aanbiedt, is echter voornamelijk op de Basic-Fit’s en Fit for Free’s gericht, dus veel plaatjes en oefeningen zoals de pec deck en lat pulley. Toen vond ik beyondthewhiteboard (BTWB), een Amerikaanse app met focus op de CrossFit community. Ook niet 100% ideaal omdat ze vooral op reguliere CrossFit boxen zijn gericht, waar iedereen dezelfde WOD (workout of the day) doet en daar dan zelf zijn of haar resultaat van logt. Maar met een paar kunstgrepen ben ik inmiddels van start gegaan en tot nu toe zeer tevreden. Ik programmeer geen schema’s zichtbaar vooruit en kan nog steeds het maatwerk programma voor iedereen apart inpluggen. Het grote voordeel voor mij is dat ik per klant een overzicht heb van de type workouts die ik de laatste maanden heb gedaan en ik kan in 1 oogopslag relatieve sterkten en zwakten zien. Hierdoor kan ik nog beter zorgen voor uitgebalanceerde en gerichte training schema’s.

Elke klant kan (maar hoeft zeker niet) de app gratis downloaden en zelf ook resultaten loggen of PR’s terugvinden, hetgeen zeer motiverend kan werken. Net als de ingebouwde fitness levels die het systeem op basis van je input afgezet tegen de rest van de wereldwijde community bepaalt. Altijd goed om te zien hoe je door de tijd heen verbetert. Hoewel ik nog maar kort met BTWB bezig ben, zijn de eerste reacties van mijn klanten positief. Iedereen begint al aardig te wennen, en ook het loggen van de workouts en resultaten gaat steeds sneller. Ik ben nog niet helemaal van mijn pen en papier af, maar dat zal ook wel wennen zijn.