MMA als de ultieme trainingsmethode?

Mixed Martial Arts (MMA) staat nu al weer een tijdje in de belangstelling en de populariteit is nog steeds groeiende. Na het kickboksen (K1, Glory) neemt ook de UFC interesse in Nederland toe. Momenteel hebben we dan ook 4 Nederlanders die op hoog niveau meedraaien binnen de Ultimate Fighting Championship, met Alistair Overeem als uithangbord. Maar ook het kickboksen blijft populair, met onlangs nog Badr vs. Rico als trending topic.

Het lijkt dat vechten als topsport inmiddels salonfähig is geworden. Hierdoor neemt ook de aandacht voor de manier van trainen van deze categorie sporters toe. De meeste vechters zien er sterk, atletisch en fit uit en hebben niet het gevreesde Michelin-mannetjes postuur. Gaan we kijken naar de manier van trainen binnen de MMA, blijkt dat er op het conditioning vlak veel overeenkomsten zijn met CrossFit. Hoge intensiteit, gevarieerde workouts en full body compound oefeningen. Natuurlijk ontbrak (nog) het contact element binnen het CrossFit.

Niet meer, want de CrossFit organisatie is sinds kort een trainers opleiding gestart genaamd CrossFit Striking. De samenstellers en opleiders van dit programma hebben hun sporen verdiend binnen het professionele MMA circuit. Toen CrossFit Zwijndrecht vorig jaar besloot om de eerste CF Striking cursus in Nederland te organiseren, moest ik daar natuurlijk bij zijn. Het is een intensief programma waarin niet alleen alle basis stoot- en traptechnieken werden geleerd, maar ook de beste manier om ze veilig en snel te leren aan ‘niet-vechters’. Daarnaast lag het accent vooral op de integratie en toepassing binnen het reguliere CrossFit trainingsregime.

Dit blijkt een zeer geslaagde combinatie. De sporters genieten van de adrenaline rush van het stoten en trappen (waarbij ook ellebogen en knieën regelmatig aan bod komen) én de intensiteit van de verschillende CrossFit onderdelen. Dit alles maakt een CF Striking workout tot de ultieme afsluiting van een trainingssessie.


Bij Pur Sang Training wissel ik reguliere hoge intensiteit, functionele trainingen af met CF Striking sessies en die worden zeer gewaardeerd. Op aanvraag kan natuurlijk ook gekozen worden voor meer of uitsluitend CF Striking sessies.

Geef een reactie