Van plant-based naar animal-based!

Als je mij een beetje kent, dan weet je dat ik graag experimenteer met verschillende manieren van trainen en ook van eten. Voeding is super belangrijk als brandstof, voor spieropbouw en als basis voor je gehele gezondheid. Na het zien van de Netflix documentaire The Game Changers, heb ik een tijdje ‘plant-based’ gegeten. Ik had daarvoor al geëxperimenteerd met paleo en vegetarisch. Zoals met veel nieuwe voedingspatronen, waarbij je ‘junkfood’ zoals toegevoegde suikers, plantaardige oliën, brood en andere granen verminderd of uitsluit, was de eerste reactie zeer positief. Echter, na enige tijd merkte ik een verlies aan energie en kracht. Ik was zeker niet op mijn best. Via verschillende podcasts leerde ik Paul Saladino (@carnivoremd2.0) kennen. Zijn visie op wat het beste voedingspatroon voor de mens is: ‘ animal-based’. Het komt vooral neer op: vlees, organen, rauwe zuivel, fruit en rauwe honing. De voedingsmiddelen die onze jager-verzamelaar voorvaderen bij voorkeur aten. Natuurlijk aten zij ook wortels, bladgroenten, noten en zaden als ze tekorten hadden, maar de eerste keus was toch vooral vlees. Saladino is medisch opgeleid en weet in zijn podcasts de wetenschappelijke studies omtrent de biochemie goed uit te leggen. Vlees en vooral orgaanvlees blijken het meest optimale nutriënten palet te hebben en die nutriënten zijn goed biologisch opneembaar. Dat is het grootste probleem met planten als voeding. Ja, veel groenten hebben grote hoeveelheden gezonde voedingsstoffen, maar deze zijn niet zo goed op te nemen door de mens. Daarnaast bevatten veel groenten (met name zaden, wortels, stelen en bladeren) afweerstoffen die de evolutionaire verdedigingsmechanismen zijn voor de plant. Een plant kan namelijk niet wegrennen voor een belager…Wij reageren over het algemeen niet zo goed op die biochemische afweerstoffen.

Afijn, dit klinkt allemaal plausibel, dus mijn eigen n = 1 experiment ging weer van start. Ik doe dit nu ruim 6 weken en de eerste ervaringen zijn zeer positief. Veel energie, positieve mentale instelling, veel kracht en explosiviteit. Ik eet vlees, organen, eieren, heel veel fruit en honing. Rauwe zuivel in de vorm van rauwe melk kefir, kefir hangop en rauwmelkse kazen. Heerlijk! Ik eet nu meer koolhydraten dan ooit en ben in die 6 weken ook nog 4 kg lichaamsgewicht kwijt geraakt en gezien mijn trainingsprestaties, vooral in de vorm van vet. Mijn experiment zal ik nog zeker even volhouden, wat niet moeilijk is want het is heel erg lekker en ik voel me erg goed. Het vlees dat ik eet is gras gevoerd en komt van kringloop-landbouw boerderijen, waardoor de ecologische voetafdruk minimaal is.

Inmiddels  heb ik ook anderen gestimuleerd om meer orgaanvlees te eten, maar voor sommigen is die stap net iets te groot. Daarom is het fijn dat er zeer goede orgaan ‘supplementen’ te krijgen zijn. Ik vond Modern Native, een nieuw Nederlands initiatief, dat gevriesdroogde organen van Nederlandse gras gevoerde runderen verkoopt. Lokaal en van de hoogste kwaliteit. Wat een mazzel! Op dagen dat ik geen vers orgaanvlees eet, neem ik nu deze capsules. En mijn eega (die niet zo van verse organen houdt) neemt ze dagelijks en voelt zich ook top.